Akademik Dürüstlük Hakkında
10.04.2023

Sevgili Öğrencilerimiz,

ESOGÜ Yabancı Diller Yüksekokulumuzun temel ilkelerinden biri "iyi ve dürüst akademik bireyler yetiştirmek"tir. Bu ilkeden hareketle okulumuz, belirlediği vizyon ve misyon prensipleri çerçevesinde tüm öğrenenlere belirli özellikler kazandırmayı hedefler. Bu özellikler şunlardır:
• Etik değerleri benimsemek,
• Bilgiye ve emeğe saygılı olmak,
• Sorumluluk sahibi olmak,
• Eleştirel düşünme, araştırma, özyönetim, iletişim ve sosyal becerilere sahip olmak.
Bu özellikler ve temel ilkemiz doğrultusunda tüm okul toplumu, akademik dürüstlüğe uygun davranışlar sergilemeyi hedefler.

Akademik Dürüstlük
Başkalarının yazmış ya da yaratmış olduğu makale, kitap, dergi, gazete, web sitesi gibi yayınların tamamını ya da bir kısmını yazara ya da eserin telif hakkına sahip olan kişiye ya da kuruluşa atıf yapmadan kopyalamak akademik hile olarak görülen suçlardan biridir. Akademik hile ESOGÜ YDYO tarafından son derece ciddiye alınır. Aşağıdakiler, akademik dürüstlüğe aykırı davranışlardır:
• Başka bir öğrencinin ödevini kopyalamak,
• İlgili öğretim elemanı veya sınav görevlisi tarafından yürütülen ödevler, sunumlar, alıştırmalar veya sınavlara ilişkin kurallara uymamak,
• Sınav esnasında iş birliği, ortak çalışmak,
• Farklı IPler kullanarak sınava birden fazla bilgisayar üzerinden ulaşım sağlamak,
• Ödevlerde veya sınavlarda bir başka öğrencinin kimliğine bürünme veya yerine herhangi başka bir kişiyi geçirmek,
• Başka kişilerin fikirlerini kendi fikriymiş gibi göstermek ve fikrin sahibine atıf yapmamak
• Sahte belge düzenlemek,
• Sahte veri seti veya kaynak uydurmak,
• Haksız menfaat sağlamak.

Akademik Dürüstlük İhlalinde:
• Kınama ya da uzaklaştırma alabilirsiniz.
• Hakkınızda disiplin soruşturması açılabilir.
• İlgili sınavınızın notu düşürülebilir.

Ödevlerinizin, sınavlarınızın ve projelerinizin akademik dürüstlük çerçevesinde hazırlanması için üstün çaba sarf edeceğinize inanıyor, hepinize sınavlarınızda başarılar diliyoruz.